Meest gestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht van de meest gestelde vragen. Heeft u nog vragen die hier niet bijstaan of is het antwoord niet duidelijk?
Neem gerust contact met ons op.

Wat is goed ballonvaart weer?

Ten eerste mag er geen thermiek zijn. Met thermiek zou de luchtballon door de opstijgende en dalende luchtbellen oncontroleerbaar stijgen of dalen, daarom varen we alleen de eerste 2 uur na zonsopkomst of voor zonsondergang. Daarnaast mag het aan de grond of op geringe hoogte niet te hard waaien, dit is om veilig te kunnen starten of landen. De maximale windkracht is windkracht 3 (inclusief vlagen) Daarnaast geen (aanhoudende) regen en mag er absoluut geen onweersactiviteit zijn in een ruime cirkel rond het vaargebied. Ook mag de bewolking niet te laag hangen en moet het zicht minimaal 8 km bedragen. Enjoy! Ballonvaarten beslist samen met de piloot en de meteorologische dienst afdeling luchtvaart of het veilig genoeg is om te gaan ballonvaren.

Mag ik een camera meenemen?

Ja dat mag, vergeet niet om extra batterijen mee te nemen! Let wel op, verzekering-maatschappijen dekken eventuele schades hieraan niet dus het meenemen van foto en/of filmcamera’s is geheel op eigen risico.

Ben ik verzekerd tijden de ballonvaart?

Ja, het is verplicht voor luchtvaartondernemingen om een goede verzekering te hebben voor de passagiers.

Kan ik een ballonvaart cadeau geven?

Als u iemand een ballonvaart cadeau wilt doen kunt u een cadeaubon bij ons bestellen. De cadeaubon is vrij op naam overdraagbaar en de gelukkige kan zelf contact met ons opnemen om de ballonvaart in te plannen.

Mogen er mensen mee komen kijken?

Dit is uiteraard geen probleem, iedereen is welkom om op het startveld te komen kijken. Om het avontuur helemaal te kunnen volgen kunnen ‘uitzwaaiers’ op eigen gelegenheid, achter de volgauto van Enjoy! Ballonvaarten aanrijden en zo de afsluiting ook meemaken.

Te slecht weer, wat nu?

Bij slecht of twijfelachtig weer kiest geen luchtballon van Enjoy! Ballonvaarten het luchtruim. Uw en onze veiligheid staan voorop! Hoe vervelend het ook is, bij te slecht weer wordt de ballonvaart geannuleerd en maken wij een nieuwe afspraak met u.

Is ballonvaren veilig?

Ballonvaren is de veiligste tak van luchtvaart die er is. De ballonnen worden jaarlijks streng gekeurd volgens de eisen van de Europese luchtvaartautoriteiten. Het onderste deel van de luchtballon, zover de brander reikt, is gemaakt van Nomex. Dit is een onbrandbare stof die tegen de hitte (1200°C) van de branders kan, daardoor is ook brandgevaar uitgesloten.

Hoe weet ik of de ballonvaart doorgaat?

U krijgt van ons een tijd door hoe laat wij ongeveer met u contact opnemen op de geplande vaardag over het wel of niet doorgaan van de ballonvaart. Op de geplande vaardag heeft Enjoy! Ballonvaarten samen met de piloot nauw contact met het KNMI. Ballonvaren is extreem weer gevoelig. Het kan zijn dat overdag het weer goed lijkt en dat we besluiten af te spreken, maar dat ’s avonds het weer toch ineens omslaat. In het uiterste geval zou het kunnen gebeuren dat de vaart op het startveld alsnog geannuleerd wordt. Veiligheid staat voorop! Mocht dit gebeuren dan maken we gewoon een nieuwe afspraak met u om te gaan ballonvaren.

Is het koud in de lucht?

Tijdens de ballonvaart is het niet heel koud, dit komt omdat de luchtballon met de wind mee drijft. Hierdoor ervaart u tijdens de ballonvaart bijna geen wind. De branders boven uw hoofd zorgen voor een aangename temperatuur in de mand. Wel raden wij u aan om een warm vest of een jas mee te nemen want ‘s ochtends kan het fris zijn en ‘s avonds na de landing koelt het snel af.

U kunt zich het beste kleden alsof u op de dag van de ballonvaart een flinke wandeling gaat maken. Stevige schoenen is een must! Omdat de luchtballon meestal in een weiland landt hebben we vaak met onregelmatige grond te maken. Een tip: Neem een pet mee, deze kunt u tijdens de ballonvaart opzetten om uw hoofd tegen de hitte van de branders te beschermen. Wel raden wij u aan om een warm vest of jas mee te nemen want na de landing koelt het snel af.

Hoogtevrees, heb ik daar tijdens een ballonvaart last van?

Omdat er geen contact met de grond is, zoals op bijvoorbeeld een ladder, komt hoogtevrees in een luchtballon zelden voor. Dus ook met hoogtevrees kunt u met een gerust hart een ballonvaart maken.

Hoelang duurt de gehele ballonvaart?

Ballonvaren is een ochtend- of avondvullend programma. De ballonvaart zelf duurt ongeveer één uur. Toch moet u er rekening mee houden circa 4 uur met het Enjoy! Ballonvaarten team onderweg te zijn. Dit gezien vanaf het moment van verzamelen totdat u na de ballonvaart weer terug bent op de verzamellocatie. Plan niet te snel iets achter de ballonvaart aan want er is altijd kans dat we langer onderweg zijn.

Wat kost het om een ballonvaart te maken?

De kosten voor een ballonvaart zijn heel verschillend, dit is afhankelijk van het aantal passagiers en het type vaart. Voor de exacte prijzen verwijzen wij u graag door naar onze prijzen pagina.